Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. .

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Νίκος Σηφουνάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο κ. Νάσο Γιακαλή και τους Αντιδημάρχους Π. Πατερέλλη, Α. Πατέστο, Λ. Πετρέλλη και Β. Χοχλάκα καθώς και με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  Σ. Δημηρούδη.
Η συνάντηση, που έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, είχε ως θέμα την ανταλλαγή απόψεων για τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σ' εξέλιξη στην περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης.
Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης ενημερώθηκε για την πορεία των μεγάλων έργων που προγραμματίστηκαν και με την συμβολή του  τότε, ως Βουλευτή και Υπουργού αλλά και τα σημαντικά έργα που δρομολογούνται σήμερα και έχει ανάγκη η πόλη και οι δημότες.
Βεβαίως είναι κοινή διαπίστωση ότι ο νέος Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκονται στη θέση τους, έχουν ήδη μπει δυναμικά στον χειρισμό των θεμάτων των μεγάλων έργων του Δήμου, όμως η ολοκλήρωση πολλών απ' αυτά είναι ευθύνη και κρατικών φορέων, την αρνητικότητα των οποίων τελευταία όλοι έχουμε αντιληφθεί.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν σε συζήτηση:
· Τα θέματα του ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ, του ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του Οικισμού της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ και του νέου ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ της βόρειας περιοχής του οικισμού και διαπιστώθηκε ότι τα ζωτικής σημασίας θέματα αυτά, για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Μυτιλήνης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από την πολιτική βούληση και δράση των κυβερνητικών παραγόντων η αδράνεια  των οποίων είναι χαρακτηριστική.
· Τα θέματα του οδικού άξονα της Νότιας Παράκαμψης του οικισμού της Μυτιλήνης για την οποία υπήρξε πλήρης αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και για την οποία πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για την γρήγορη ολοκλήρωση της μελέτης.
· Το θέμα της ολοκλήρωσης του ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΑΓΩΓΩΝ της ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ έργο που προγραμματίστηκε και άρχισε να εκτελείται με τις ενέργειές τότε του κ. Νίκου Σηφουνάκη ως Υπουργού Αιγαίου και την συνδρομή του τότε Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη.  Διαπιστώθηκε ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και προσδοκάται ότι σύντομα θα παύσουν να διοχετεύονται τ' απόβλητα της πόλης στο λιμάνι και στο Μακρύ Γιαλό. Έτσι πλέον θα εξυγιανθεί  ο θαλάσσιος χώρος της μαρίνας για την οποία αναμένεται να δώσει με τη λειτουργία της μια νέα πνοή στην πόλη της Μυτιλήνης.
·  Βεβαίως έγινε συζήτηση για την άμεση ολοκλήρωση του έργου και την προετοιμασία για την διαχείριση της ΜΑΡΙΝΑΣ και ο κ. Νίκος Σηφουνάκης ανέπτυξε την πρότασή του, που είχε διαβιβάσει και στην προηγούμενη δημοτική αρχή, για ίδρυση κατάλληλου φορέα διαχείρισης, ώστε ο Δήμος Μυτιλήνης να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την διαχείριση της μαρίνας σε πιθανό διαγωνισμό του ΕΟΤ.
· Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη της πυκνής δενδροφύτευσης του περιβάλλοντος χώρου της Μαρίνας στο μέρος που ολοκληρώνεται, και να μην γίνει άλλο ένα απρόσωπο παρκινγκ καθώς επίσης να γίνει συνεργασία της δημοτικής αρχής με τον Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης και το Λιμενικό Ταμείο για τη σωστή διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της μαρίνας ώστε ο χώρος με την ολοκλήρωση των έργων να γίνει όπως σχεδιάστηκε αρχικά , ένας χώρος αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους και επισκέπτες της Μυτιλήνης.
· Το θέμα της εγκατάλειψης του μουσείου ΤΕΡΙΑΝΤ και της ακύρωσης της μελέτης, που προωθούσε ως Υπουργείο Αιγαίου ο κ. Ν. Σηφουνάκης, από τον σημερινό Υπουργό κ. Α. Παυλίδη ήταν επίσης ένα θέμα για το οποίο διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος, παρά την έλλειψη αρμοδιότητας για το χώρο του Μουσείου, θα καταβάλλει προσπάθεια να εξευρεθούν οι πόροι για την εκπόνηση της μελέτης και την από κοινού προώθηση ένταξης της κατασκευής του στο Δ΄ ΚΠΣ.
· Τέλος έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από το πεπαλαιωμένο εργοστάσιο της ΔΕΗ και ο κ. Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ένταξης του συγκεκριμένου ζητήματος σ' ένα άμεσο σχεδιασμό για τη συνολική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την αξιοποίηση και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα πλαίσια των νέων Ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και της αποφυγής των μεγάλων αλλαγών του κλίματος.